Ciąża – czego nie można jeść.

Ciąża – czego nie można jeść.

Ciężarna kobieta może zastanawiać się, jakich pokarmów powinna unikać w czasie ciąży. Istnieje kilka powodów, m.in. szkodliwe bakterie znajdujące się w niektórych pokarmach. Poniżej przedstawiamy kilka pokarmów, których zdecydowanie nie wolno jeść w czasie ciąży. Należą do nich surowe mięso, sery topione, lody bezalkoholowe i dojrzewające produkty sojowe. Możesz także unikać niektórych rodzajów owoców morza – fragment ten jest autorstwa redaktora strony visitportugal.pl.

Unikanie surowych lub niedogotowanych jaj

Jedzenie jajek w ciąży może być jednym z największych wyzwań, przed jakimi staniesz. Jajka są nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale mogą być również niebezpieczne dla Twojego rosnącego dziecka, jeśli nie są odpowiednio ugotowane. Ogólnie rzecz biorąc, jajka powinny być dokładnie ugotowane, a żółtko powinno być twarde, bez płynnych środków. Należy również zachować ostrożność podczas robienia jajecznicy lub smażenia jajek. Należy je gotować tak długo, aż przestaną być śliskie lub płynne.

Mimo że pasteryzacja i gotowanie zabijają szkodliwe bakterie, nadal zaleca się unikanie niedogotowanych lub surowych jaj w czasie ciąży. Jajka są pełne bakterii, zwłaszcza salmonelli, która może powodować infekcje i zatrucia pokarmowe. Kobiety w ciąży są też bardziej podatne na choroby przenoszone przez żywność, zwłaszcza salmonellę. Aby uniknąć tego ryzyka, ważne jest, aby prawidłowo przygotowywać jajka i stosować bezpieczne techniki gotowania.

Na szczęście istnieje wiele sposobów przygotowywania jajek bez zwiększania ryzyka chorób przenoszonych drogą pokarmową. Oprócz użycia termometru, kobieta w ciąży może również sprawdzić wewnętrzną temperaturę jajka przed jego zjedzeniem. Na śniadanie najlepsze jest jajko ugotowane, ponieważ surowe lub niedogotowane zawierają bakterie, które mogą być szkodliwe dla nienarodzonego dziecka. Jeśli to możliwe, unikaj niedogotowanych jajek lub gotuj je w temperaturze co najmniej 165 stopni Celsjusza.

Unikanie dojrzewających w pleśni serów miękkich

Najbardziej oczywistym powodem, dla którego należy unikać spożywania dojrzewających serów pleśniowych podczas ciąży, jest ryzyko zakażenia bakteriami listerii. Bakterie te są obecne w serach miękkich ze względu na zawartość wody. Ponadto sery miękkie mają mniejszą kwasowość niż sery twarde, która zabija bakterie. Dojrzały ser pleśniowy jest miękki w dotyku, ma białą skórkę i jest spleśniały. Nie jest to jednak całkowity zakaz spożywania go w czasie ciąży. Ta zasada dotyczy również sera pleśniowego, który ma bakterie wstrzyknięte w strukturę sera. Mimo że bakterie te wspomagają cyrkulację tlenu, sprzyjają również rozwojowi bakterii wywołujących listerię. Unikanie dojrzewających serów pleśniowych w czasie ciąży jest doskonałym sposobem na zapewnienie bezpieczeństwa zdrowia dziecka.

Czytaj więcej...  Niemowlę nie ma apetytu.

Niebezpieczeństwo związane z listerią jest minimalne w przypadku serów twardych. Jednak dojrzewające sery miękkie nadal niosą ze sobą ryzyko zakażenia listerią. Niektóre wytyczne zalecają kobietom unikanie spożywania sera stilton w czasie ciąży. Ser ten zawiera niewielką ilość bakterii z rodzaju Listeria. Jednak nadal dobrze jest unikać innych rodzajów serów pleśniowych w czasie ciąży. Mimo że sery pleśniowe są produkowane z pasteryzowanego mleka, dojrzewająca pleśń i bakterie w nich zawarte mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Ser pleśniowy można zastąpić innym rodzajem sera. W czasie ciąży bezpieczny jest ser feta, ale należy unikać także serów wędzonych. Należy unikać serów wędzonych, takich jak wędzony camembert. Ponadto należy unikać serów miękkich ze skórką. Sery dojrzewające mogą zawierać bakterie Listeria i nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży.

Unikanie lodów bezalkoholowych

Mimo że w czasie ciąży możesz mieć ochotę na pyszne lody bezalkoholowe, powinnaś unikać tego słodkiego przysmaku. Chociaż ten rodzaj mrożonego przysmaku jest produkowany z pasteryzowanego mleka, nie jest zalecany w czasie ciąży ze względu na ryzyko zakażenia bakterią listerii. Większość lodziarni nie jest kontrolowana pod kątem bezpieczeństwa i higieny żywności, dlatego musisz zapytać o bezpieczeństwo maszyny do lodów.

Jest kilka powodów, aby unikać lodów bezalkoholowych w czasie ciąży. Przede wszystkim kobiety w ciąży są bardziej podatne na infekcje, dlatego powinnaś unikać lodów zawierających surowe jaja lub niepasteryzowane mleko. Innym powodem jest to, że ten rodzaj lodów nie jest odpowiedni dla kobiet wrażliwych na zimno. Można jednak bezpiecznie spożywać niewielkie ilości lodów bezalkoholowych, o ile stosujesz dietę bogatą w składniki odżywcze.

Po drugie, bakteria Listeria, która może wywołać listeriozę, stanowi poważny problem w czasie ciąży. Nie jest jasne, czy bakterie te mogą być przenoszone z matki na płód, czy też nie, ale są one w stanie przenieść zakażenie na płód poprzez płyn owodniowy. Chociaż ryzyko jest niewielkie, zakażenie może stanowić zagrożenie dla życia płodu. Na szczęście w Stanach Zjednoczonych rzadko dochodzi do wybuchu epidemii listerii.

Równie ciekawe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *